Laatste dag prednison! Hopelijk…;)

14 juni 2018.

346 dagen geleden.

Dit was de eerst dag dat ik het medicijn prednison kreeg. Het was een hele hectische tijd, waarin er van alles gebeurde. Allereerst kreeg ik natuurlijk de diagnose SLE. Een diagnose die mijn leven toch wel even op de kop zette. Maar ook kreeg ik te horen wat die ziekte nou precies inhoud, dat het beloop erg onzeker is en dat als de ziekte niet onder controle is, je heel erg ziek kan worden.

Toen ik de diagnose kreeg, was ik erg ziek en waren mijn bloedwaarden ook helemaal niet goed, maar gelukkig veranderde dat snel nadat ik medicijnen kreeg. De combinatie plaquenil, prednison en naproxen heeft ervoor gezorgd dat ik voor het eerst sinds jaren weer bijna pijnvrij kon rondlopen. Ik had bijna geen pijn in mijn pezen/spieren en gewrichten meer. Tot op de dag van vandaag gaat dit nog goed. Af en toe heb ik er nog wel wat last van, maar niet zo vaak als eerder. Dus de medicatie doet nog steeds goed zijn werk.

Als het dan een tijdje goed gaat, dan mag je op een bepaald moment medicatie gaan afbouwen. Vorig jaar was dat al een keer met de naproxen. Dit medicijn werd als eerste weggehaald. Dit vond ik toen best spannend, omdat, voor mijn gevoel, dit medicijn de pijn had weggehaald. Maar op een bepaald moment had ik door dat de pijn weg bleef, ook zonder naproxen. Vervolgens mocht ik de prednison steeds verder gaan afbouwen. Ik begon in juni met 15 mg per dag. Als je dit vervolgens gaat afbouwen, ben je daar wel een hele tijd mee bezig. Ik ging eerst van 15 mg naar 10, vervolgens van 10 naar 7,5 mg, van 7,5 naar 5 mg, van 5 naar 2,5 mg en tot slot van 2,5 naar 0. Elke overgang van een hoeveelheid naar een iets mindere hoeveelheid duurt minstens 8 weken. Dus tel maar bij elkaar op hoe lang je dan in totaal bezig bent met afbouwen. Dat is best wel een hele tijd!

Maar vandaag is dan toch echt de dag gekomen dat ik de allerlaatste keer ‘hoog’ in het afbouwschema zie staan. Vanaf morgen heb ik geen prednison meer. Aan de ene kant ben ik hier heel blij mee, want prednison is echt geen fijn medicijn en vooral bij hogere doseringen kan het heel veel bijwerkingen geven. Maar aan de andere kant vind ik het ook best wel een beetje spannend dat ik zo alleen de plaquenil nog overhoud. Je weet natuurlijk niet hoe het gaat lopen als je geen prednison meer hebt, omdat de ziekte zo onvoorspelbaar is en zo weer aangewakkerd kan worden. Maar ik ga gewoon hopen op dat het goed blijft gaan en dat ik inderdaad die prednison niet meer nodig heb! De tijd zal het leren….!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s