Als het duidelijk is dat je SLE hebt, vinden er nog meer onderzoeken in het ziekenhuis plaats. Dit wordt gedaan om te controleren of de organen in orde zijn en om te kijken hoe actief de ziekte is. Afhankelijk van de uitslagen van de onderzoeken kan de arts een behandelplan opstellen en bekijken welke medicatie je nodig hebt. In eerste instantie heb je, als het goed gaat, om de 3 maanden een controle zodat ze kunnen kijken hoe/of de ziekte zich ontwikkelt.
Wat merk je van de aandoening?
SLE is een chronische aandoening en zal dus niet overgaan. De ziekte verloopt meestal wisselend. Er zijn periodes dat de ziekte heel rustig is en er zijn periodes dat de ziekte zeer actief is. Dit is erg moeilijk te voorspellen. Als de ziekte rustig is, kan het zijn dat je bijna geen klachten hebt. Als de ziekte echter actief is, kan dit zo erg zijn dat je bijna niet meer kunt functioneren omdat je zoveel pijn hebt. Het kan zelfs zo erg zijn dat je in het ziekenhuis belandt, omdat organen aangetast zijn.

Er zijn medicijnen waarmee de klachten bestreden kunnen worden zodat blijvende schade aan gewrichten en organen geremd kan worden. Welke medicatie je krijgt, hangt af van je eigen ziektebeeld. Wel krijgt iedereen met SLE ontstekingsremmers. Hier zijn verschillende soorten van, onder andere Plaquenil en Prednison.
Naast de juiste medicatie is het ook erg belangrijk dat je, als SLE-patiënt, let op je leefpatroon. Het is belangrijk dat je gezond eet, zodat je voldoende goede voedingsstoffen binnen krijgt. Ook is het erg belangrijk dat je niet rookt, want dit kan de ziekte doen activeren. Daarnaast is regelmatig bewegen en voldoende slaap ook erg belangrijk. Tijdens de diepe slaap kan je lichaam herstellen, waardoor je de volgende dag weer meer energie hebt.