Zonlicht

Voor veel mensen is de zon iets waar ze lekker van kunnen genieten. In de lente en zomer al helemaal. Lekker naar buiten om te wandelen, sporten of gewoon lekker in de zon te liggen.

Voor lupuspatiënten is dit wel anders. De zon is een grote vijand die de ziekte kan doen aanwakkeren. Dat komt door de UV-straling. De UV-straling kan verschillende dingen veroorzaken. Er kunnen in eerste instantie huidreacties ontstaan, waaronder rode vlekken of de vlindervormige uitslag in het gezicht. Maar door UV-straling kan de ziekte ook opvlammen (feller worden) in organen in je lichaam.

Soms is het zo dat de ziekteverschijnselen zich pas openbaren, enkele weken nadat je in de zon bent geweest. Dit maakt het moeilijk om een verband te leggen tussen de zon en de opvlamming.

Als lupuspatiënt is het belangrijk om de zon zoveel mogelijk te vermijden. Als je wel naar buiten gaat, gebruik dan een goede zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor. Daarnaast zijn een goeie zonnebril en een zonnehoed ook een aanrader!

Advertentie