Wat is Lupus?

SLE/Lupus is één van de ruim honderd reumatische aandoeningen. Lupus is een auto-immuunziekte. Dat wil zeggen dat je lichaam zich tegen je eigen lichaam keert. Je afweersysteem/immuunsysteem keert zich dus tegen je eigen cellen.

Waarom dit gebeurt, is niet helemaal duidelijk. Er zijn wel een aantal factoren die dit proces kunnen aanwakkeren. Dit zijn onder andere:

  • Zonlicht
  • Infecties (met name virussen)
  • Hormonen

Door bovengenoemde factoren worden er in je lichaam auto-antistoffen geproduceerd. Deze auto-antistoffen worden door je bloed vervoerd en kunnen daardoor overal in je lichaam terecht komen en veroorzaken daar ontstekingen. Plekken waar je daarbij aan kunt denken zijn: de huid of gewrichten, maar ook organen als de nieren, het zenuwstelsel, het hart, de longen en de bloedvaten. Ontstekingen in organen kunnen ernstig zijn en blijvende schade geven. Daarom is het belangrijk dat de ontstekingen tijdig worden ontdekt.

Er zijn een aantal vormen van Lupus. De twee bekendste zijn: de cutane vorm (CDLE) en de systemische vorm (SLE). Bij de cutane vorm is er over het algemeen alleen sprake van ontstekingen in de huid en rode uitslag. Bij de systemische vorm zijn er ontstekingen in het hele lichaam. Naast deze twee vormen is er ook nog een vorm die DILE heet. Dit is een vorm van lupus die wordt veroorzaakt door het gebruik van bepaalde medicijnen.

Wat is de oorzaak van SLE?

De oorzaak van SLE is nog altijd onbekend. Het is bekend dat zowel genetische factoren als omgevingsfactoren een rol spelen bij het ontstaan van de ziekte, maar er zijn geen aanwijzingen dat Lupus een erfelijke ziekte is. Wel is het vaak zo dat als de ziekte al in een familie voorkomt, dat de kans groter is dat meer mensen in die familie het hebben. 

Dat je SLE krijgt is in de meeste gevallen echt een kwestie van pech. Ook al leef je nog zo gezond, rook je niet en sport je regelmatig, dan nog kun je, door samenloop van omstandigheden, de ziekte krijgen.