Hoe wordt de diagnose gesteld?

De diagnose ‘SLE’ vaststellen is niet gemakkelijk. Dit komt door de grote hoeveelheid symptomen die bij deze ziekte aanwezig kunnen zijn. Daarnaast heeft bijna iedereen met SLE een ander ziektebeeld met een andere combinatie van die symptomen.

De diagnose wordt gesteld door een arts in het ziekenhuis. Welke arts dit is, is afhankelijk van de klachten die je hebt. Bij mij werd de diagnose gesteld door een dermatoloog. Hij zag de vlindervormige uitslag op mijn gezicht, en zag dat dit geen eczeem was. Hij besloot een huidbiopt af te nemen en bloed- en urine onderzoek te doen. Ook de klachten die ik had of had gehad (gewrichtsontstekingen, ontsteking van het hartzakje, vermoeidheid, etc.) nam hij mee in zijn onderzoek. Uiteindelijk was de diagnose bij mij: SLE. Hoe het proces in het algemeen verloopt, vertel ik hieronder.

Onderzoek van de arts:

De arts die je onderzoekt, doet een aantal dingen. Ten eerste vraagt de arts waar je last van hebt en wat je klachten zijn. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek. Hierbij wordt er geluisterd naar je hart en longen, maar wordt er ook gekeken of er zweertjes in de mond zijn, of de milt en lever normaal zijn, of je gewrichten/spieren soepel zijn en of er pijn aan de gewrichten is.

Daarnaast worden het bloed en de urine onderzocht. 
In het bloed zijn een aantal dingen te zien. Ze kunnen zien of je nieren goed functioneren, of je genoeg rode- en witte bloedcellen hebt, of de ontstekingswaarden in je bloed verhoogd zijn en of je leverwaarden normaal zijn. Daarnaast kunnen ze ook zien of de kenmerkende SLE-antistoffen zichtbaar zijn. Aan de hand daarvan kan de diagnose ook vastgesteld worden. 
In de urine is te zien of de nieren ontstoken zijn. Hiervoor kijken ze naar de aanwezigheid van eiwit en bloedcellen. 

Soms is er nog meer aanvullend onderzoek nodig om de diagnose vast te kunnen stellen. Er wordt dan bijvoorbeeld een röntgenfoto van de borstkas gemaakt, een hartfilmpje (ECG) en/of een echo gemaakt, of een biopsie van de huid of nier gedaan.

Advertentie