Hydrotherapie

De eerste paar maanden na de diagnose waren vaak lastig. Ik kon merken dat ik fysiek best wat kracht was verloren en dat ik ook snel vermoeid was. Als ik dit dan vergelijk met hoe fit ik een aantal jaar geleden was, dan is dat soms best confronterend. Vooral de vermoeidheid vind ik lastig. Ik probeer dan ook van alles uit om ervoor te zorgen dat ik hier steeds beter mee overweg kan. Ik kreeg van een aantal mensen de tip om het sporten weer langzaam op te pakken. Als je zelf fitter bent, dan is de vermoeidheid vaak ook wat minder erg. Ik ben altijd wel een sport-fan geweest. Ik heb vroeger altijd gehandbald en daarna heb ik een aantal jaar bij de sportschool gesport. Dit laatste was echter niet echt mijn ding, dus ik was de afgelopen jaren al druk bezig om iets te vinden wat ik wel leuk vond. 

Om een keer wat anders te proberen ben ik sinds een aantal weken gestart met hydrotherapie. Ik wou graag iets doen waarbij ik onder begeleiding kan sporten en waar ik ook rustig aan kan beginnen. Bij hydrotherapie is de druk op je lichaam anders, waardoor veel oefeningen gemakkelijker gaan. Daarnaast zorgt de aangename temperatuur van het water ervoor dat de spieren meer ontspannen. Hierdoor worden spieren en gewrichten soepeler en nemen pijnklachten af.

Een aantal maanden terug had ik nog nooit van het woord hydrotherapie gehoord, maar ik moet zeggen dat ik het eigenlijk heel leuk en prettig vind! Ik heb nu één keer in de week 25 minuten therapie in het water. Veel mensen vragen aan me: ‘Maar wat houd deze vorm van therapie dan in? Hoe gaat dit in zijn werk?’ Nou, bij mij gaat het als volgt:

Ik ben er vaak een paar minuten eerder zodat ik kan beginnen met een paar baantjes door het water lopen en zwemmen, om de spieren een beetje los te maken en aan het water te wennen. Daarna start de therapie. Er komen allerlei oefeningen voorbij, bijvoorbeeld joggen door het water, kruispas door het water of knieheffen. Ook zijn er oefeningen waarbij je aan de zijkant van het zwembad staat en je bijvoorbeeld bezig gaat met buik-, been- of armspieren trainen. Als je bezig bent heb je het gevoel dat het allemaal niet zo zwaar is, maar als je na 25 minuten klaar bent en je gaat het water uit, dan kan je goed merken dat je echt wel wat hebt gedaan. Ik heb na de eerste paar keer ook echt wel spierpijn gehad! 

Ik ben benieuwd naar wat deze therapie voor mij kan doen! Ik hoop over een aantal maanden wat fitter te zijn en ook het liefst vaker dan één keer in de week te sporten. We zullen het zien!

Een tip: Kijk goed naar je zorgverzekering en naar hoeveel behandelingen fysiotherapie je vergoed krijgt! 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s